• darkblurbg

Reishubs in Groningen en Drenthe

Uitvoering begonnen: 55 reishubs in Groningen en Drenthe

Sinds januari 2017 wordt er in de Groningen en Drenthe keihard gewerkt aan 55 reishubs, verdeeld over 20 gemeenten. Deze hubs moeten er voor zorgen dat de buitengebieden bereikbaar blijven voor iedereen, met een goede verbinding met de steden.

Een programma als dit is in Nederland nog nooit eerder uitgevoerd.

Het kent dus ook geen standaard aanpak. En terwijl ons projectteam draagvlak moest realiseren bij de 20 gemeenten, werden bestuurders ‘ernstig afgeleid’ door tussentijdse verkiezingen in verband met herindelingen.

De eerste Hub werd opgeleverd in Gieten op 6 april 2018.

Een mooi moment voor alle betrokkenen. Met het projectteam hebben we vanuit een globale beschrijving van het programma, de bouwstenen bij elkaar gezocht. Hiervoor heb ik het Programma Canvas ingezet, mijn specialiteit, dat tot inzicht leidde in alle facetten van het HUB-programma.

Maar vervolgens moest het nog wel opgebouwd worden.

De uitvoeringsfase was nog ver weg. In dit geval betekende dat: in een matrix structuur van allemaal zeer gepassioneerde mensen die graag willen, maar ook onder tijdsdruk staan én meerdere taken hebben.

Mijn rol is dan om te enthousiasmeren. Om iedereen betrokken te houden. En ervoor te zorgen dat overal waar het dreigt te haperen, met nieuwe energie naar nieuwe mogelijkheden wordt gezocht.

Het programma moest in 2018 van start gaan en dat is gelukt. Maar poeh, dit project had wat te kampen met procedures en processen die tijd vergen.

De kunst is dan om deze te respecteren en te kijken naar alternatieve mogelijkheden als tijd een issue wordt. Omdenken pur sang!  Elke keer afvragen: ‘Hoe dan wel?’. Als je mij midden in de nacht wakker maakt, stel ik je die vraag, denk ik. Het mooie is dat ook het hele team zo is gaan denken en gaan werken. En dan: de kick als het lukt! Vaart erin houden, mensen betrokken, energie in het project en dan rustig door begeleiden in de uitvoering, dat maakt dit soort projecten zo mooi. Voor meer informatie kunt u terecht op www.reisviahub.nl