• darkblurbg

Circulair Ondernemen

Bestart Leeuwarden

Cleantech accelerator programma wordt feestje

Soms ontstaan er van die prachtige ideeën waar iedereen achter staat, maar waar de realisatie niet zo gemakkelijk van de grond komt als het eerste enthousiasme. Zo wilden in Friesland een groep van twintig toonaangevende ondernemers en organisaties, startups in Cleantech verbinden aan Friesland. Werknaam: BeStart.

Dat moest toch mogelijk zijn, alleen: hoe krijgen wij als project nu contact met deze jonge startups? Waar zitten ze? En wat kunnen wij hen bieden?

En er was nog een lastig punt. Want in de project werkten we vanuit twéé uitgangspunten: startups en Cleantech. Er lag geen richting of uitgewerkt concept. En uiteraard was het ook even wennen om binnen een groep van 20 (bevlogen!) mensen alle verschillende ideeën en belangen samen te brengen.

Als projectleider ben ik als eerste gaan kijken naar vergelijkbare vraagstukken in NL en daarbuiten, en vooral: naar de toegepaste oplossingen. Startup Centra zijn er genoeg, iedere regio heeft wel iets in die richting. Maar juist daarom: waarmee konden wij ons nu echt onderscheiden?

Persoonlijk werken blijkt dan toch weer het meest effectief. Je krijgt goede informatie en je kunt grote stappen maken.

De klant was een groep van ruim 20 personen, variërend van eigenaren van toonaangevende bedrijven, beleidsbepalende overheidsfunctionarissen en investeerders. Een ontzettend gedreven groep met verschillende ideeën. Krijg deze maar eens op één lijn…Bovendien was het zaak om snel tot een richting te komen anders verdwijnt het enthousiasme.

Onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ hebben we eerst een aantal vergelijkbare initiatieven in NL in beeld gebracht, met het business model canvas.

Daaruit kwam het voorstel om met onze doelgroep zelf te gaan brainstormen. Laat hen aangeven wat er nodig is. En dat hebben we gedaan. Twee dagen Vlieland. Geweldig, wat een energie!

 (Voor een overzicht, zie; https://labvlieland.nl/project-nl/go-fishing)en https://labvlieland.nl/download/verslag-go-fishing-26-en-27-maart-2015.

Als laatste stap: waar zitten de startups in Cleantech? In Boston, VS. We hebben een student en een ondernemer naar Boston gestuurd om te onderzoeken hoe het ecosysteem van Startups daar werkt en dan vooral in de Cleantech sector.

Met het totaal van de brainstorm en Boston hebben we een goed programma opgezet wat zicht richt op scale-ups, de doorgroei van startups en de financiering van het programma.

Vervolgens hebben we regionale overheden, onderwijsinstellingen en programma’s betrokken in de plannen en uitvoering.

Daarmee kregen we zo veel draagvlak dat we het aandurfden om het project verder uit te rollen. Eind 2014 zijn we van start gegaan, in 2015 zijn de grootste stappen genomen en uiteindelijk hebben we het hele project overgedragen in 2016.

Wat er nu stónd, was een wild idee met een website, een plan, een huisstijl, website en eigen stichting.

Van daaruit selecteerden we negen deelnemers, kwam er een feestje, werd er opgestart én opgeschaald. En inmiddels gaat het programma de vierde lichting in, waarbij ik als projectleider alweer twee stappen achteruit heb gedaan en het stokje heb overgedragen. Een feestje om te doen, dit soort projecten!